Fallingwater van Frank Lloyd Wright

fallingwater720x260

Een van de grootste en meest vernieuwende architecten die ik ken is Frank Lloyd Wright. Hij maakte onder andere het bijna als een slakkenhuis opgebouwde Guggenheim Museum in New York en de Jiyu Gakuen School in Tokyo, die hij geheel vanuit het perspectief van een kind opbouwde.

Zijn meest bijzondere creatie blijft ‘Fallingwater’, een huis dat hij bouwde voor Edgar J. Kaufmann in Mill Run, Pennsylvania. Midden in het bos en omringd door rivieren en rotsen ben je deel van de natuur. Die natuur dringt ook overal naar binnen via natuursteen, hout en planten in het interieur. Je bent overal binnen én buiten.

Frank Lloyd Wright leefde gedurende zijn lange leven (1867 – 1959) in totaal verschillende samenlevingen. Zijn jeugd in de nog overwegend rurale periode, zijn adolescentie en jonge volwassenheid in het industriële tijdperk, zijn latere leven in de wereldoorlogen en tenslotte zijn kennismaking met het begin van het informatietijdperk. Hij had het vermogen elk van die nieuwe impulsen op te nemen en te verwerken in zijn architectuur, met maar één rode draad: de mens.
Frank Lloyd Wright leert ons, dat we altijd opnieuw open moeten staan voor het nieuwe, het andere. Zoals communicatieve organisaties zich steeds opnieuw open moeten stellen voor hun omgeving. En mensen voor hun relaties.

Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Share on Facebook0
HVR Groep