City Marketing, dagje uit in eigen land!
Online

Citymarketing, dagje uit in eigen land!

wo 11 oktober 2017 - DOOR Jori Navest
Terug naar overzicht

Heb jij de ruim zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten van de Keukenhof wel eens gezien? Of sta jij al in klederdracht en klompen op de foto in Volendam? En ben je ooit al op een witte fiets gestapt in Nationaal Park de Hoge Veluwe? Genoeg Nederlanders hebben deze typische toeristen activiteiten in eigen land nog nooit gedaan. Ik heb ook nog nooit een boottocht gedaan door het Venetië van Nederland: waterstreekdorp Giethoorn. Wel ben ik afgelopen zomer naar de Plitvicemeren in Kroatië geweest, samen met duizenden andere Nederlanders.

Citymarketing Randstad

Voor steeds meer gemeenten is het een belangrijke taak: citymarketing. In onze hoofdstad komen zoveel toeristen dat het er volgens velen te veel zijn, maar de eigen inwoners gaan liever een weekend naar Parijs, Praag of nog verder als het even kan. De gemeente Amsterdam richt zich met haar citymarketing op de doelgroepen bewoners, bezoekers en bedrijven. Amsterdam prikkelt bewoners om de eigen wijk of andere delen van de stad te ontdekken door bijvoorbeeld inspirerende video’s en kaarten van de verschillende wijken te maken. Ook Rotterdam en Utrecht werken hard aan het eigen imago. De nieuwe afdeling citymarketing van de gemeente Utrecht doet hard haar best om snel groeiend Utrecht positief te framen. Onder de noemer CU 2030 (‘see you’ / Centrum Utrecht) probeert de gemeente Utrechters mee te krijgen in de enorme veranderingen die de stad ondergaat. Rotterdam profileert zichzelf onder de noemer ‘Make It Happen. Rotterdam.’ Het is gebaseerd op het DNA van de stad: internationaal, ondernemend en rauw. Werelds, grensverleggend en no-nonsense. De stad richt zich op de drie pijlers: Rotterdam als partner, Rotterdam als samenleving en Rotterdam als ontdekking.

Nationaal Congres

Elk jaar wordt op het Nationaal Congres Citymarketing de beste citymarketing gemeente van Nederland uitgeroepen. Afgelopen jaar kreeg de gemeente Eindhoven die eer. Eindhoven heeft met haar citymarketing de brede en ambitieuze aanpak gekoppeld aan regionale samenwerking, kennisvermeerdering en informatie-uitwisseling. De gemeenten Lelystad en Woerden hebben door hun inzet en ambitie een aanmoedigingsprijs gekregen. Woerden Marketing biedt iedereen materiaal om de stad te promoten, met het doel om samen te werken aan herkenbaarheid voor een sterk merk: Woerden, hoofdstad van het Groene Hart.

Op pad in eigen land

Misschien moeten we aankomend weekend maar eens op pad in eigen land. Een dagje de toerist uithangen en genieten van al het moois dat Nederlandse gemeenten te bieden hebben. Ik ga binnenkort toch eindelijk de 465 traptreden van de Domtoren beklimmen. Dat heb ik nog nooit gedaan, terwijl ik al zeven jaar in Utrecht woon. Iets met practice what you preach.

Delen