Chantal - De ideale communicatieafdeling ligt nét achter de horizon
Organisatie

De ideale communicatieafdeling ligt nét achter de horizon

do 5 juli 2018 - DOOR Chantal Kolleman
Terug naar overzicht

Tijdens Cday, het communicatiecongres van Logeion, begon ik mijn fasterclass met de woorden ‘Explore, Dream, Discover’. De organisatie van de communicatie zie ik namelijk als een ontdekkingsreis.

Een reis waarbij je op zoek gaat naar de meest effectieve bijdrage, je onderweg droomt van jouw ideale situatie en onderweg ontdekt dat jouw situatie om een specifieke oplossing vraagt en nooit af is.  Daarom denk ik dat de route ernaartoe belangrijker is dan de (eind)bestemming.

Want je bestemming is in dit geval geen plek, maar een nieuwe manier om naar het organiseren van de communicatie van jouw organisatie en/of afdeling te kijken. Eén waarbij we de ‘communicatieve organisatie’ als uitgangspunt nemen. Want wie wil nu niet bijdragen aan een organisatie waarin iedereen klantgericht en omgevingsbewust is? Een organisatie waar alle medewerkers zelf contact en verbinding maken met hun stakeholders en zo hun wensen en behoeften centraal zetten.

Explore

Maar de ene organisatie is de andere niet. Vandaar dat de bijdrage van de communicatieafdeling of -professional op weg naar een communicatieve organisatie maatwerk is. Het is onder andere afhankelijk van de opgaven van de organisatie, de kwaliteit van het contact met de stakeholders en de manier waarop communicatie daar aan bijdraagt. Het is dus aan jou om te onderzoeken via welke route jij de ontwikkeling op gang  wilt brengen.

Dream

Natuurlijk mag je daarbij dromen van mooie ambities en de meest ideale situatie. Alleen dan wel van de meest ideale situatie passend bij – de opgaven van – jouw organisatie. Het is het goed om de lat iets hoger te leggen, maar dat betekent niet dat je daardoor de tussenstops in je reis kunt overslaan. Want hoe groter je ambities, hoe kleiner de stappen – in het begin – zijn om van koers te kunnen veranderen. De rest van de organisatie moet je immers wel willen en kunnen volgen richting die horizon.

Discover

Om vervolgens te ontdekken dat je bent vergeten om te kijken naar je eigen vertrekpunt. Want alleen als je als communicatieprofessional weet waar je goed in bent, kun je bepalen welke stappen je moet zetten. Stappen in je eigen professionele ontwikkeling of stappen in de manier waarop je de organisatie faciliteert en adviseert. Help je jouw organisatie of opdrachtgever echt, of geef je vooral een advies dat bij jouw manier van werken past? Is datgene wat je altijd doet echt het beste, of kan het ook anders?

Meer informatie over de inhoud van de fasterclass kun je vinden in de whitepaper ‘De ideale communicatieafdeling ligt nét achter de horizon’.

Delen