Heb jij de communicatietest van HVR al gedaan? Door middel van een aantal vragen kom je erachter wat jouw voorkeursrol als communicatieprofessional is. Bij HVR zijn we namelijk van mening dat iedere communicatieprofessional anders is, verschillende expertises heeft en zich in de ene rol prettiger voelt dan in de andere. En dat is maar goed ook, vind ik.
Mijn voorkeursrol
Ik deed de test om te kijken welke rollen het beste bij mij passen. De uitkomsten: regisseur als voorkeursrol en expert als secundaire rol. De omschrijving bij de regisseursrol: ‘’De nadruk ligt op het bereiken van een gezamenlijk doel. Je bent gewend om het initiatief te nemen op het gebied van communicatie en anderen daarin aan te moedigen en te faciliteren. Je hebt graag grip op het proces en werkt bij voorkeur met een stappenplan of plan van aanpak’’. Ja, daar kan ik me wel in vinden. Maar, naar mijn mening betekent deze rol ook vaak zachte resultaten. Bijvoorbeeld in het proces van een project of in relaties met stakeholders in een opgave of opdracht. En dan kom ik op het volgende punt: hoe blijf je dan zichtbaar als communicatieprofessional? Ik kwam er namelijk achter dat ik dat best wel lastig vind.
Je positie als communicatieprofessional
Er zit een bepaald beeld in mijn hoofd dat menig mens denkt dat de gemiddelde communicatieprofessional nogal uitbundig is, vaak het voortouw neemt en het liefst de hele dag vertelt over het moois wat hij of zij aan het doen is (correct me if i’m wrong). Maar wat als dat nou niet he-le-maal bij je past? Hoe zorg je dan dat je als communicatieprofessional zichtbaar bent en blijft? Ook wel: hoe breng je, jezelf in positie en hoe richt je deze positie in? Dit is iets wat voor mij op dit moment een zoektocht is, want zo makkelijk als het lijkt, blijkt het niet te zijn. En dat is leuk en uitdagend, hoor!
Mogelijke handvatten
Ik ging het wereld wijde web op en stuitte op verschillende (blog)artikelen en theorieën. Maar ook binnen HVR zijn er verschillende handvatten om vast te pakken. Ik wil ze graag met je delen, mocht je met dezelfde vragen zitten als ik. Misschien heb je er wat aan.
- Impression management (Goffman, E.)
Een theorie die zegt dat elk mens een zo goed mogelijk imago probeert te hebben en dit vervolgens zo goed mogelijk probeert te onderhouden. ‘’Mensen pogen op allerlei manieren een welbepaalde indruk te maken op anderen, om te bekomen dat de anderen zullen reageren zoals ze verlangen.’’
Tuurlijk, je zet je altijd zo volledig mogelijk in en wil graag dat mensen een goede indruk van je hebben. Maar dit gaat mij net iets te ver. Ik vind het namelijk ook belangrijk dat mensen elkaar accepteren zoals ze zijn. Zonder dat ze zich in allerlei bochten moeten wringen.
- Personal Branding
Iets vergelijkbaars is personal branding. Je presenteert jezelf als het ware aan anderen als een merk, waarbij dit (hopelijk) positieve beelden en associaties oproept. Je gebruikt je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van anderen en te laten zien waar je voor staat. Hoe? Door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Waar wil je als professional voor gaan?
- Wat zijn jouw unieke talenten?
- Welke kansen zie je in jouw werkveld?
- Hoe ziet jouw personal brand eruit?
- Wanneer ben je succesvol?
Ik durf te zeggen dat ik op een deel van deze vragen het antwoord (al) weet, dus dat is fijn. Maar wat als je de antwoorden (nog) niet hebt? Er zijn tal van workshops, factsheets en blogs op het internet te vinden. De ene uitgebreider dan de ander. Wellicht interessant om je er eens in te verdiepen. Blijf hierbij vooral bij jezelf. Vanzelfsprekend kun je die comfortzone een keer uit komen, maar niet altijd. Dat ga je namelijk niet volhouden.
- Het updaten van je (interne) klanten
Voor mij draait het vooral hier om. Ik werk bij HVR, een communicatiebureau. We werken op maandag altijd samen in Den Haag, wat super gezellig is. Maar de rest van de week is iedereen altijd overal. Hoe zorg je er dan voor dat je directe collega’s weten waar je mee bezig bent? En werken bij een communicatiebureau betekent ook werken voor opdrachtgevers. Hoe houd je, je opdrachtgever op de hoogte van hetgeen waar je mee bezig bent? Herkenbaar? Een paar ideeën uit het ‘HVR-assortiment’:
Zo doen we het bij HVR:
- Weekstart op maandag: Iedere maandag om 9:30 starten we samen de week. We bespreken kansen, uitdagingen en weten op deze manier van elkaar waar we mee bezig zijn.
- Buddysysteem: medewerkers binnen HVR worden aan elkaar gekoppeld om zo persoonlijke en vakinhoudelijke kennis uit te wisselen. De voortgang over projecten én persoonlijke ontwikkeling komen hier aan bod.
- Twee-maandelijkse inspiratiemiddag: Iedere twee maanden bespreken we een door collega’s gekozen onderwerp. Vaak zijn dit trends en ontwikkelingen uit het vak.
- Driemaandelijks ontbijt op maandag: Tijdens het ontbijt bespreken we hoe iedereen zijn weekend was, maar ook de updates vanuit het bureau en de projecten.
Ik denk al snel dat mijn nieuws of uitdagingen er niet toe doen. Fout! Dat doen ze wel. Het kostte even tijd om mezelf daarvan te overtuigen. Maar collega’s vinden het écht wel fijn om te horen waar jij mee bezig bent en helpen je graag als je ergens tegenaan loopt. Ook al denk je zelf van niet.
Voor je opdrachtgever:
- Het bijhouden van een logboek van je werkzaamheden;
- Een wekelijkse of maandelijkse update-mail met een terugblik naar de vorige periode en een vooruitblik naar de komende periode;
- Een persoonlijke weekstart met je opdrachtgever of het projectteam waar je, je in bevindt;
- Een (twee)wekelijks onderonsje met je opdrachtgever om de laatste stand van zaken door te bespreken;
Het zijn verschillende ideeën en ze lijken misschien voor een groot deel vanzelfsprekend. Maar aangezien iedereen altijd druk is, schiet het er best wel vaak bij in! Hoe pak jij het meestal aan? Ik ben nog zoekende en heb nog niet op elke vraag antwoord. Mijn tip: blijf bij jezelf en zoek uit wat het beste bij jou past. Probeer verschillende vormen uit en ga op ontdekkingstocht. Maar niet te ver, want dan vind je de weg en jezelf misschien niet meer terug.