Lisa - HVR Boekentips
Ontwikkelen

HVR Boekentips

vr 6 juli 2018 - DOOR Lisa Boendermaker
Terug naar overzicht

Heb je al vakantie? Nee? Het vakantiegevoel dan? We hebben al van een hoop mooie dagen mogen genieten dit voorjaar. Je hebt vast al de eerste dagen in de tuin doorgebracht, of op je balkon, of misschien zelfs op het strand! Anyway: waar je ook heen gaat, wat niet in je tas mag ontbreken is een boek. Tenminste, niet als je een bibliofiel bent, net als ik ?.

Lezen in de zomervakantie

De keuze is reuze. Daarom heb ik alvast wat voorwerk gedaan. Speciaal om het jou wat makkelijker te maken. Het is zomer: relax! Hieronder vind je mijn boeken top 3 voor de zonnige dagen:

 

  1. Elitepauper – Freek van Kraaijkamp

Elitepauper draait er niet omheen. Het is rauw en het is hard. Maar het is ook gevoelig, eenzaam soms. Er is broederschap en er is de dagelijkse sleur van het altijd maar moeten. Van het carrière maken. Je volgt een jonge man. In het dagelijks leven ‘taakjesmens’, ofwel Senior Consultant Strategy, Customer & Operations. Maar uit die titel haalt hij geen voldoening. Elitepauper is het verhaal van een voetbalhooligan. Geschreven vanuit emotie en een zekere nostalgie. Tot de club failliet ging was Kraaijkamp trouwe supporter van FC Haarlem.

 

  1. Ivanov – Hanna Bervoets

In 1924 probeerde russisch wetenschapper Ilya Ivanov aap en mens te kruisen tot een nieuwe soort. Bervoets’ Ivanov speelt zeventig jaar later, in de jaren negentig in het bruisende en vrije New York. Wetenschapster Helena Frank heeft redenen om aan te nemen dat het hiv-virus tijdens de experimenten van Ivanov op de mens is overgebracht. Ze is op zoek naar een remedie en komt in contact met de jonge student journalistiek Felix. Hij raakt geïntrigeerd door haar onderzoek en raakt erin verwikkeld. Maar het is niet wat het lijkt. Ivanov is ünheimlich en laat je niet meer los.

 

  1. Alleen met de Goden – Alex Boogers

Alex Boogers is een vakman. Zijn verhalen raken je tot diep in je ziel. Recent las ik Alleen met de goden, een Bildungsroman over een jonge bokser. Thuis en op school heeft hij het zwaar. Als hij in contact komt met de sport raakt zijn leven in een stroomversnelling. Binnen no-time klimt hij naar de top en verslaat hij al zijn tegenstanders. Maar is dit wat hij wil? Is dit vrijheid? Regelmatig staat hij voor de keuze: vriendschap, familie of de sport. Het verhaal bouwt op tot een ontknoping die je met kippenvel achterlaat.

Heb ik je al overtuigd met deze pareltjes van Hollandsche bodem? Nee? Dan wil je vast niet slim worden. Want dat gebeurt als je leest. Echt!

3 redenen waarom je regelmatig zou moeten lezen:

  1. Lezen is op allerlei manieren goed voor je hersenen! Je doet er kennis door op, je traint je brein en je geheugen wordt er beter van. De mentale stimulatie die je krijgt zorgt er bovendien voor dat je minder snel Alzheimer krijgt of gaat dementeren. En door je zinnen te verzetten vermindert ook nog eens je stress.
  2. Lezen maakt je zelfverzekerd. Door te lezen vergroot je niet alleen je woordenschat, maar ook je analytische vaardigheden. Je leert in bepaalde contexten te denken en sociale signalen op te pakken en krijgt steeds sneller in de gaten waar dingen over gaan. Zo kun je sneller en beter reageren op je omgeving, en dat geeft je zelfvertrouwen een boost!
  3. En voor de echte taalfanaten: van lezen ga je beter schrijven. Dat komt natuurlijk doordat je woordenschat groter wordt (punt 2), maar ook doordat je patronen gaat herkennen. Door de schrijfstijl van je favoriete auteurs te bestuderen ontdek je wat werkt en wat niet. Daarnaast kan een goed boek je inspireren en op ideeën brengen, simpelweg door de inhoud!

Nee. Nu kom je er niet meer onderuit! Ga eens lekker naar de boekhandel en snuffel rond. Of ‘bezoek’ je favoriete webwinkel. Ik denk echt dat het je goed zal doen. Geloof me maar ?

Terwijl ik dit schrijf schijnt ook de zon. Ik kruip zo snel weer in mijn luie stoel. Mét een boek!

Delen