En daar loop je dan, tot over je knieën in het water, door de brandnetels en bramenstruiken, rupsen ontwijkend in de Ruweeuwsels bij Lieshout. Speuren naar verschillende plantensoorten: van koekoeksbloem tot hop. Soms twijfel over welke biessoort je nu ziet. Patrick Lansing leert me dat je die even door je vingers moet laten rollen: de ene is glad, de ander geribbeld. Hij toont me ook de verschillen tussen de varens: stekelvaren (met stekelpuntjes aan de bladrand), moerasvaren (elk blad staat apart in de grond), adelaarsvaren (bladeren vormen vleugels), wijfjes- en mannetjesvaren (de eerste wat lichter van kleur en fijner van bouw) en, net buiten het meetgebied, de dubbelloof.
Telt niet
Net buiten het meetgebied, dus telt niet mee in de telling. Want de ecologen ‘tellen’ de flora in dit gebied elke 2 jaar. Om te vergelijken; wat verandert er gedurende de jaren? Welke soorten komen erbij en welke verdwijnen? Om die vergelijking te kunnen maken, meten ze elke keer eenzelfde gebied (nauwkeurig beschreven en soms ook met geel gemarkeerd) in het veld. Ze tellen met bijna 700 soorten in het achterhoofd. Op een tablet staan de soorten die de vorige keer in het gebied werden gevonden. Daarop worden de nieuwe waarnemingen ook direct digitaal verzameld.
Natuurbeleid
Doel? De gezondheid van een gebied in kaart brengen: meer brandnetels kan betekenen dat de grond te rijk is. Of dat er bijvoorbeeld bij een storm een stukje bos omgewaaid is (brandnetels kunnen blijkbaar snel reageren op veranderende omstandigheden en zijn er daarom vaak als eerste bij). Op die informatie kan de Provincie Noord-Brabant onderbouwd natuurbeleid en bijbehorende regels bepalen en aanpassen.
Volgen zonder natte sokken
Wil jij volgen wat de ecologen allemaal doen, maar dan liever zonder stekelplanten, stekende muggen of dazen en natte sokken? Raar ?! En gelukkig kan dat heel gemakkelijk. Volg Patrick en zijn collega’s Fiona en Gerard dan op twitter: @ecologenbrabant
Twitteren vanuit het veld
Sinds vorig jaar delen de ecologen van Noord-Brabant daar tweets over hun werkzaamheden. Over de ontberingen op natte of juist hele hete dagen. Over wat ze opvalt in het veld. Over welke bijzondere soorten flora en fauna ze in Brabant zijn tegengekomen en hoe je een omgevallen schaap kunt redden van een wisse dood. In het ‘binnenseizoen’ twitteren ze o.a. over wat de Provincie met de verzamelde gegevens doet.
Zichtbaar en in gesprek
Zo maken ze zichtbaar wie ze zijn en wat ze doen, welke taken ze namens de Provincie uitvoeren. En daarbij blijken ze een fantastisch team.
Inmiddels hebben ze 232 volgers waarmee ze hun formele en informele netwerk uitbreidden. Ze werden vrienden met weginspecteur Kees-Jan Langenberg een collega die in zijn werk verrassende raakvlakken heeft met het werk van de ecologen. Ze raken via twitter in gesprek met natuurliefhebbers, natuurbeheerders en collega’s. En hun berichten worden regelmatig geliket en gedeeld, wat de zichtbaarheid van hun werk bij de Provincie nog meer ten goede komt.
Doelen
Want dat is waar het allemaal mee begon: de zichtbaarheid van het werk van de Provincie verhogen. Volgens mij bewijzen de ecologen in ieder geval dat twitteren vanaf de werkvloer en vanuit het veld daar erg goed aan kan bijdragen! Daarbij verbreedt het hun netwerk en helpt het bij het ophalen van meningen van buiten.
Volg @ecologenbrabant
Wat het jou oplevert? Weetjes over hoe de natuur erbij staat, kennis over de verschillende soorten in Brabant en natuurlijk minimaal 6 luisterende oren als je vragen of opmerkingen hebt. En daar hoef je niet eens voor van de bank te komen ?.