“Wat zijn jouw goede voornemens voor 2018?”, vraagt een vriendin mij op oudejaarsavond. De jaarwisseling is voor mij een aanleiding voor reflectie. Wat doe ik goed? Wat kan ik verbeteren? En nog belangrijker: hoe ga ik ervoor zorgen dat 2018 opnieuw een jaar wordt om trots op te zijn? Mijn geluksgevoel op mijn werk en de ontwikkelingen die ik daar doormaakt zijn daarbij belangrijk voor mij. Ik ben ambitieus en leergierig. Met mijn drang naar persoonlijke groei, ontwikkeling en avontuur leg ik de lat hoog. Mijn omgeving kent mij als iemand die ook behoorlijk ongeduldig is. Eén van mijn collega’s zegt wel eens lachend: “Jullie generatie denkt dat ontwikkeling een infuus is dat je in kunt brengen op momenten dat het jullie schikt”. Niet dus. Door goed te luisteren naar je omgeving, toelichting te vragen op feedback en vervolgens te bepalen wat je ermee gaat doen kom je verder. Persoonlijke ontwikkeling vraagt om geduld. Die spanning tussen ambitie enerzijds en geduld opbrengen voor feedback anderzijds maakt het voor anderen soms ook lastig om feedback te geven. Ik ging op onderzoek uit.
Kernmerken generatie Y
Geboren in 1987 behoor ik tot generatie Y. Ook wel bekend als ‘de millennials’. Een enthousiaste, optimistische en zelfverzekerde groep twintigers en dertigers die – ook op de werkvloer – behoorlijk veeleisend is. Werk moet leuk, uitdagend en bovenal dynamisch en divers zijn. Wij zijn ambitieus. Lopen hard voor een werkgever die vrijheid geeft. En hechten aan betekenisvol werk. Bovendien zien we overal nieuwe manieren om het werk slimmer aan te pakken. We willen iets bereiken in het leven en het werk. Op zoek naar geluk en betekenis worden wij door collega’s soms gezien als verwend, egocentrisch en ongeduldig. Aan de andere kant zien zij ook onze creativiteit, ruimdenkendheid en verantwoordelijkheidsgevoel.
Grenzeloos ambitieus
Werknemers van generatie Y zijn groepsgericht. Werken is voor ons ook een manier om te socialiseren. Gecombineerd met onze drang naar uitdaging schuilt hierin een groot gevaar. Onze loyaliteit aan werk en collega’s kent geen grenzen. We willen (en moeten) alles kunnen. Bovendien moet alles wat wij doen ook nog eens ‘leuk’ zijn. Alles wat niet leuk of ongemakkelijk is, willen wij zo snel mogelijk oplossen. Generatie Y is niet goed in keuzes maken. Daarom kiezen we alles. Werken, sporten, veel vrienden hebben, uitgaan en verre reizen maken.
Ongeduldig
Elementen uit bovenstaande omschrijving herken ik in mijzelf. Mijn betrokkenheid bij HVR en mijn opdrachtgevers, mijn doorzettingsvermogen, het fanatisme in de dingen die ik voor mijn werk doe en mijn drang naar perfectie zijn kenmerkend voor mijn werk. Het is mijn kracht en valkuil tegelijk. Soms sla ik te ver door. Dan vraag ik te veel van mijzelf en van de mensen in mijn omgeving. Zo sta ik bij mijn collega’s bekend als iemand die niet snel tevreden is en altijd kansen ziet voor verbetering, vind ik het lastig om dingen los te laten en ga ik geen uitdaging uit de weg, waardoor ik uit enthousiasme voortdurend te veel hooi op mijn vork neem. Gelukkig ben ik mij hier steeds beter van bewust en lachen we er ook om met elkaar.
Werkgeluk en snelle feedback
Wat ik nodig heb om in 2018 goed te presteren? De feedback van mijn omgeving. En het geduld opbrengen om daarvan te leren. Onderzoek naar generatie Y laat zien dat wij in vergelijking met andere generaties meer behoefte hebben aan eerlijke feedback en oprechte complimenten. Niet eens per jaar een evaluatiegesprek. Maar directe, taakgerichte feedback. Learning on the job. Als we meer feedback krijgen zullen we sneller leren en beter presteren. Dit vraagt van mij en andere werknemers uit deze generatie ook het geduld om die feedback te ontvangen, erover na te denken en te bepalen of en hoe ik dit nieuwe inzicht wil gebruiken. Ook als ik zelf niet direct de consequenties daarvan overzie. En het tegen mijn primaire behoefte naar acceptatie en succes indruist. Dat is mijn goede voornemen voor 2018.