whatsapp business, direct contact met jouw doelgroep
Online

WhatsApp Business: direct contact met jouw doelgroep

di 26 juni 2018 - DOOR Anouk Hallema
Terug naar overzicht

Waar voorheen WhatsApp alleen door particulieren werd gebruikt, biedt WhatsApp nu ook een variant aan voor de zakelijke markt: WhatsApp Business. Wat zijn de voordelen en mogelijkheden van WhatsApp Business en hoe zet ik dit voor opdrachtgevers in? Lees het hieronder!

Wat is WhatsApp Business?

WhatsApp Business is een Android-app die je gratis kunt downloaden en is ontwikkeld voor de zakelijke markt. Bedrijven kunnen met de app direct en persoonlijk communiceren met hun klanten. WhatsApp Business is nu nog alleen beschikbaar in de Google Play Store. Wanneer er een IOS-versie wordt uitgebracht is nog onduidelijk.

Aan de slag met WhatsApp Business!

Ga naar de Google Play Store en installeer de app. Nadat je akkoord bent gegaan met de servicevoorwaarden en het privacybeleid dien je het telefoonnummer te verifiëren. Dit nummer kan zowel een vast nummer als een 06-nummer zijn. Let hierbij op dat het 06-nummer niet mag worden gebruikt voor een persoonlijk WhatsApp-account en zorg ervoor dat je doelgroep jouw zakelijk nummer met ‘+31’ gebruikt/opslaat en niet met een ‘0’. Wanneer er alleen een ‘0’ wordt gebruikt, wordt je WhatsApp Business account niet gevonden in hun WhatsApp. Na verificatie ontvang je een sms en dien je deze in te voeren in je WhatsApp-account. Bij een vast nummer kun je ervoor kiezen om de code doorgebeld te krijgen.

Nu je WhatsApp Business hebt gedownload kun je aan de slag met het instellen van de app!

Het bedrijfsprofiel

WhatsApp Business biedt t.o.v. het ‘gewone’ WhatsApp een aantal extra functionaliteiten aan om het contact tussen jou en je doelgroep nog makkelijker te maken. Zo’n eerste extra functionaliteit is het bedrijfsprofiel. In dit profiel kun je in één duidelijk overzicht de belangrijkste informatie van jouw bedrijf weergeven. Denk aan openingstijden, contactgegevens, locatie, bedrijfsomschrijving en een link naar de website. Klik op instellingen, bedrijfsinstellingen, profiel en je kunt aan de slag met het invullen van jouw bedrijfsprofiel. En vergeet ook niet je profielfoto en status in te stellen. Dit kunnen bijvoorbeeld het logo en de slogan zijn.

Automatische berichten

Ook kun je eenvoudig automatische berichten instellen. Wanneer een klant voor het eerst contact zoekt kun je automatisch een welkomstbericht versturen. Wanneer je afwezig bent laat je door middel van een automatisch bericht weten wanneer je weer in staat bent om te reageren. Naast de automatische berichten kun je ook snelle antwoorden instellen. Super handig voor veelgestelde vragen. Ga naar instellingen, bedrijfsinstellingen en zie berichtinstellingen.

Statistieken

Verder heb je met WhatsApp Business de mogelijkheid om statistieken bij te houden. Hierin zie je onder andere hoeveel berichten er zijn verzonden, afgeleverd, gelezen en ontvangen. Deze statistieken worden binnenkort mogelijk uitgebreid met informatie over de reactiesnelheid en het reactiepercentage.

Labelen

Tot slot heeft de app nog een groot voordeel en dat is de mogelijkheid om je doelgroep onder te verdelen in verschillende communities/categorieën. Je kunt dus niet alleen segmenteren, maar je hebt ook de mogelijkheid om met elk segment verschillend te communiceren als je dat wilt.

AVG

In haar privacybeleid geeft WhatsApp aan alleen 06-nummers te verzamelen uit de contactenlijst van de gebruiker van WhatsApp. Verder geeft zij aan geen overige informatie te gebruiken of op te slaan. Maar gelet op het feit dat WhatsApp is overgenomen door Facebook en haar gegevens opslaat in de VS, is het goed om terughoudend te zijn met het delen van privacygevoelige gegevens. WhatsApp Business is minder geschikt voor het uitwisselen van medische gegevens en financiële gegevens.

Daarnaast is het versturen van een bericht via WhatsApp vergelijkbaar met het sturen van een e-mail. Voordat je berichten kunt versturen heb je eerst toestemming (opt-in) nodig van degene die je wilt bereiken. Lees hier meer over het beleid van WhatsApp Business.

Hoe gebruik ik Whatsapp Business in mijn werk?

De provincie Noord-Brabant heeft haar regelgeving voor veehouders aangepast. De veehouderij moet sneller verduurzamen ten behoeve van de natuur en het welzijn en de gezondheid van mens en dier. Deze verandering heeft grote gevolgen voor de toekomst van veehouders. Zij moeten een aantal belangrijke keuzes maken die grote invloed hebben op hun toekomst. Tegelijkertijd verandert ook de rol van de provincie, zij is steeds vaker het directe aanspreekpunt voor deze veehouders.

Onderzoek naar het mediagedrag van agrariërs laat zien dat WhatsApp veel gebruikt wordt onder de doelgroep, zowel privé als zakelijk. Het is daarom gebruiksvriendelijk en laagdrempelig. Hierdoor en door de veranderende rol van de provincie hebben we een verzendlijst ingesteld met de naam: WhatsApp updateservice. Deze verzendlijst gebruiken we om veehouders op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in het provinciale beleid.

Even terugkomend op de AVG:

  • We gebruiken een leeg toestel waar alleen de contacten in zijn opgeslagen die zich hebben aangemeld voor de verzendlijst;
  • We verzamelen alleen mobiele telefoonnummers zolang de service gebruikt wordt;
  • Mensen die zich willen aanmelden moeten eerst een opt-in versturen;
  • Via een opt-out kunnen zij zich heel makkelijk afmelden en wordt het telefoonnummer definitief verwijderd;
  • We versturen alleen feitelijke informatie die belangrijk is voor hun bedrijfsvoering.

Op 16 april is de verzendlijst live gegaan en startte de lanceringscampagne. Een greep uit de middelen die zijn ingezet: gesponsorde berichten op Facebook en Twitter en banners op de websites veeteelt.nl, nieuweoogt.nu en boerderij.nl. In de eerste week hadden we al 200 aanmeldingen! In de weken die daarop volgden kwamen er nog eens ruim 200 aanmeldingen erbij. In eind juni starten we met een tweede campagne en hopen we natuurlijk weer op zulke mooie cijfers.

Wil jij onderzoeken hoe jij WhatsApp Business in kunt zetten om jouw doelstellingen te bereiken? Ik denk graag met je mee!

 

Delen