Ontwikkelen

De (door)ontwikkeling van de afdeling Communicatie

Terug naar overzicht

Wat verwacht u van de gemeente? Deze vraag stelde de gemeente Smallingerland aan haar inwoners. En niet zonder reden, op basis van deze input werd de nieuwe organisatievisie geschreven. Een visie waarbij de gemeente voortdurend in contact staat en samenwerkt met de omgeving, door te luisteren, verwachtingen te checken en te denken in mogelijkheden. Dit vraagt niet alleen om een andere rol en bijdrage van de organisatie, maar ook van de afdeling Communicatie. Hoe draag je als afdeling bij aan een ‘communicatieve organisatie’ in ontwikkeling? Chantal Kolleman (HVR Group) ging, samen met de communicatieprofessionals, met deze vraag aan de slag.

Aanpak

Na een uitgebreide analyse op basis van het communicatiekompas (zie hieronder) bleek dat de afdeling Communicatie op dit moment vooral een ‘beheersende’ rol heeft. Ze werken doel- en taakgericht, waarbij de communicatie alleen gericht is op het specifieke onderwerp of probleem. Dit betekent dat er vooral via communicatiemiddelen geprobeerd wordt contact te maken met de ander. De gewenste rol, op basis van de organisatievisie, is die van ‘verbinden’.  Waarbij de werkzaamheden van de afdeling relatiegericht zijn en ze – in al haar werkzaamheden en adviezen – het structureel contact maken met de omgeving stimuleert.

De volgende stap in deze opdracht is het begeleiden van de huidige communicatieprofessionals in hun nieuwe rol. Waarbij het nemen en overdragen van de verantwoordelijkheid voor de communicatie centraal staat.

Resultaat

Een team communicatie dat beschikt over de juiste kwaliteiten en competenties om de verschillende communicatievragen vanuit de organisatie, nu en in de toekomst, op te kunnen pakken. Een team dat door haar diversiteit en professionaliteit van meerwaarde is voor de gehele organisatie.

Meer weten

Meer weten? Lees dan de whitepaper!

Whitepaper de Communicatieve organisatie ligt net achter de horizon

In contact komen

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen met jouw vraagstuk? Laat het ons weten, we kijken graag met je mee.

Neem contact op